Încălzire în pardosealăIn prezent, incalzirea in pardoseala se realizeaza prin doua metode: incalzirea in pardoseala cu apa (printr-un sistem de tevi montate sub pardoseala prin care circula apa calda ce provine de la sistemul de incalzire centrala) si incalzirea electrica, realizata cu ajutorul unor cabluri montate in pardoseala.


Incălzirea cu apă fierbinte a pardoselii
Avantajele si dezavantajele incalzirii prin pardoseala
Sisteme de montaj pentru incalzire in pardoseala
Tipuri de incalzire prin pardoseala
Sisteme de montaj pentru incalzire in pardoseala
Proiectarea sistemului incalzirea in pardoseala
Sistemul Placa cu nuturi Varionova pentru incalzire in padosela
Sistemul Placa cu nuturi vario pentru incalzire in pardoseala
Sistemul cu placa tacker pentru incalzire in pardoseala
Sistem RAUFIX pentru incazire in pardoseala
Sistemul REHAU cu plasa de sarma pentru incalzire in pardoseala
Sistemul REHAU uscat de incalzire in pardoseala

Sistemul suedez de incalzire in pardoseala
Mansarda cu incalzire prin pardoseala
ALEGEREA PARCHETULUI PENTRU INCALZIREA IN PARDOSEALA
Sisteme de montaj pentru planseu si perete
Distribuitoarele folosite la incalzire prin pardoseala

Pompe de recirculare a apei calde
Incalzire electrica in pardoseala


Incălzirea cu apă fierbinte a pardoselii

Incălzirea cu apă fierbinte a pardoselii
Sistemul pentru incalzirea podelei cu apa fierbinte poate inlocui cu succes caloriferele. Investitia este relativ mare, insa se poate amortiza rapid.
Daca cladirea este bine izolata, costurile incalzirii scad cu 30%. Daca e nevoie de incalzire timp de cinci sau chiar sase luni din an (precum in cazul ultimelor ierni, caracterizate pe buna dreptate ca fiind grele) si daca se tine cont de faptul ca o astfel de instalatie, daca e realizata din materiale de calitate, are o durata de exploatare cel putin egala cu a constructiei, rezulta ca economiile facute vor acoperii rapid investitia.
Temperatura incaperii conf DIN 4701:
• camere de locuit si odihna 20°C
• camere de baie 24°C
Valori indicate in normativul ASR:
• activitate sezand 19°C
• activitate in picioare 17°C
• birou 20°C
• baie 24°C
Conform DIN 1946 temperatura max. a incaperii nu trebuie sa depaseasca 26°C.
Din ce este alcatuit sistemul?

In mare, acesta consta dintr-o serpentina prin care circula apa calda. Aceasta serpentina este inglobata intr-o sapa din beton, turnata peste un material izolator (de cele mai multe ori este vorba de polistiren extrudat; daca este expandat, grosimea placii trebuie sa fie de minim 30 mm). Sapa ce acopera serpentina este groasa de 30-40 mm. De regula serpentina este facuta din teava PE-X, al carei diametru exterior rareori depaseste 20mm. Lungimea maxima a unei serpentine nu poate depasi 100m.
Departe de perete!
Pentru a nu se pierde caldura in perete, tubul serpentinei nu va trebui sa treaca la mai putin de 100 mm de acesta.
Parchet special
Variatiile de temperatura,determinate de pornirile si opririle instalatiei de incalzire, duc la dilatarea si contractia repetata a placutelor obisnuite de parchet, iar acest lucru se traduce prin aparitia sau marirea rosturilor dintre ele. Din acest motiv se impune achizitionarea unor parchete speciale, prevazute sa reziste unui numar infinit de cicluri dilatare/contractie.
Nu si-n baie!
Desi sunt destui cei care recomanda incalzirea cu apa prin pardoseala inclusiv in baie, experienta arata ca acest lucru nu este recomandabil. Unul dintre motive este faptul ca instalatia va incalzi toata podeaua, deci inclusiv teava de scurgere a baii. Din aceasta cauza vor aparea, foarte probabil, mirosuri greu de suportat. Al doilea motiv este condensul care se va forma pe teava de apa rece a cazii, care se va manifesta, in timp, ca o infiltratie de apa in zona cazii. Poate fi folosit cu succes cu o ventilaşie corespunzătoare.

Avantajele si dezavantajele incalzirii prin pardoseala

Avantajele si dezavantajele incalzirii prin pardoseala


Incalzirea prin pardoseala e o varianta comoda, frumoasa si eficienta economic a incalzirii cu ajutorul caloriferelor.
Daca va ganditi sa montati o astfel de instalatie de incalzire, cititi mai intai acest articol, pentru a sti ce trebuie sa sperati si ce nu.
Incalzirea prin pardoseala este o idee care atrage din ce in ce mai multa lume. In jurul ei s-a creat o aura de sistem revolutionar si incontestabil superior tuturor celorlalte sisteme despre care, mai mult, se spune ca se poate aplica oriunde. Oare chiar e asa? Chiar e incalzirea prin pardoseala panaceul in materie de incalzire interioara? Cat e adevar, si cat e reclama in aceste sustineri?

Avantajele incalzirii prin pardoseala
Argumentele pro sunt nenumarate si toate la fel de importante pentru beneficiarul unui astfel de
sistem:
- siguranta 100%;
- distributie ideala a temperaturii;
- podeaua se pastreaza mereu la o temperatura confortabila;
- aspect estetic dand posibilitatea unei amenajari flexibile a spatiului si siguranta in exploatare datorita faptului ca elementele incalzitoare se afla sub pardoseala, turnate in sapa;
- temperatura nu creste excesiv la tavan, se reduce consumul inutil de energie;
- ecologice;
- nu creeaza probleme persoanelor alergice;
- nu necesita intretinere sau consumabile;
- silentiozitate in functionare;
- temperatura se poate regla in fiecare incapere prin intermediul termostatului aferent incaperii;
- fiabilitate ridicata datorata functionarii la temperaturi mici (agentul termic care circula prin conducte, armaturi si echipamente are o temperatura de pana la 35-40°C)
- disparitia condensului de pe pereti;
- rezistenta foarte buna la coroziune si abraziune;
- rugozitate foarte mica, nu apar depuneri si totodata pierderile de presiune sunt mici;
- se pot utiliza urmatorii furnizori de energie termica;
- centrale termice in condensatie (economie de energie 35-40%);
- pompe de caldura tip apa-apa si sol-apa (nu necesita alimentare cu gaz metan, asigura economie in plus de 50-70%)
- panouri solare cu vid pentru aport la incalzire pana la 50%
-Caldura este uniform repartizata, pe intreaga suprafata a pardoselii, determinand un confort termic ridicat si, mai ales, constant. Lucrul acesta este important pentru oricine dar, mai ales, pentru familiile cu copii mici. Acestia umbla mult pe burta sau genunchi, iar multe dintre pardoselile clasice (gresia, dar si parchetul) raman reci, prin natura lor, chiar si in camere bine incalzire.
-Caldura circula de jos in sus, incalzind intai picioarele, care sunt cele mai termo-sensibile extremitati ale corpului uman.
-Se fac serioase economii banesti. Astfel, pentru ca aerul din incapere sa ajunga la 20-23C, podeaua trebuie incalzita la cel mult 25C, ceea ce este mai mult decat suficient (caci senzatia de rece sau cald vine in primul rand de la extremitati).
-Aspectul estetic al incaperii se imbunatateste considerabil. Se renunta la tevi (majoritatea vizibile), calorifere si robineti. Disparitia caloriferului nu are doar un efect estetic, ci si unul foarte pragmatic: creste spatiul util. Un perete, inainte blocat de calorifer, devine liber pentru alte utilizari.
- Aceste sisteme sunt mai eficiente la suprafeţe mari, au un randament termic mai bun, deşi sunt comparabile ca preţ cu sistemele electrice. Mai mult, pot funcţiona cu orice sursă de încălzire (centrală pe gaz sau lemne etc.), proprietarul nu depinde de curentul electric.

Dezavantajele incalzirii prin pardoseala
-În special din punct de vedere financiar – costurile de investiţie sunt ridicate, iar în caz de avarie, intervenţiile sunt mai costisitoare.
-Incalzirea prin pardoseala necesita o foarte buna izolare a cladirii. Podeaua, dar si peretii trebuie sa aiba pierderi minime de caldura. Prin urmare, acest sistem functioneaza foarte bine mai ales in cazul cladirilor noi, bine termoizolate.
-Cand se face proiectul incalzirii prin pardoseala, se stabiliste inclusiv finisajul podelei. Daca ati stabilit initial ca va fi gresie, sau parchet, acest lucru va ramane batut in cuie cat timp va exista acel sistem de incalzire. Inlocuirea finisajului se poate face doar impreuna cu inlocuirea sistemului de incalzire. In plus, daca pe o pardoseala din gresie se pune mocheta, emisia de caldura s-ar putea reduce la jumatate!

Tipuri de incalzire prin pardoseala

Tipuri de incalzire prin pardoseala


Sistemul de incalzire prin pardoseala pe care il alegeti va depinde in mare masura de cat spatiu doriti sa se incalzeasca si modul in care doriti sa faceti acest lucru.

Cele trei tipuri de incalzire prin pardosela sunt : arderea hidraulica,electrica si de lemn.

Exista un singur tip de incalzitor cu etaj,care este suficient de eficient pentru a incalzi intreaga casa si acela este sistemul hidraulic.Acesta foloseste un sistem de tevi plasate sub podea,in care apa este incalzita de un cazan si este continuu pompata spre a incalzi casa.Sistemul este destul de complex si necesita destul de multa intretinere.Pentru acest tip de sistem va trebui aleasa o sursa de energie pentru incalzirea boilerului.Aceste optiuni includ gaz,petrol,energie electrica,solara sau geotermala.De asemenea acestui sistem ii ia cateva ore sa se incalzeasca si trebuie folosit continuu pentru a asigura casa cu o temperature confortabila.

Incalzirea prin pardoseala electrica este ideala pentru locurile mici cum ar fi baile reci sau podele din bucatarie.Aceste sisteme sunt eficiente si pentru incalzirea intregii case,singurul dezavantaj fiind cresterea costului facturii de electricitate.Sunt usor de instalat si de intretinut

Sistemul de ardere din lemn funtioneaza aproape la fel ca sistemul hidraulic,dar in loc de cazan(boiler) se foloseste o cutie de lemn,care incalzeste apa care circula prin sistem.Inconvenient al acestui sistem este incalzirea in tandem si este rar folosit ca singura sursa de caldura.

Incalzire in pardoseala cu sistemul REHAU

Incalzire in pardoseala cu sistemul REHAU
Un sistem de incalzire in pardoseala este cu adevarat performant, eficient, estetic, foarte economic, cu costuri inexistente de intretinere, mai usor de instalat decat sistemele clasice, ecologic si care va da posibilitatea sa amenajati spatiul interior dupa bunul plac fara sa mai fiti deranjati de calorifere!
Incalzirea prin pardoseala nu este un sistem nou, ba din contra, este un mod de incalzire folosit inca de pe vremea imparatilor romani in palatele acestora cat si in casele marilor nobili romani. Cu ajutorul focului, acestia incalzeau aerul de sub pardoseala, prin canale special amenajate, aceasta reprezinta fundamentul incalzirii in pardoseala cu agent termic din vremurile noastre. Odata cu trecerea timpului si cu dezvoltarea tehnologica din ultimii ani, aceste sisteme de incalzire in pardosela s-au perfectionat foarte tare devenind mult mai acesibile si mult mai usor de utilizat pentru casele ce trebuie incalzite.
Sistemul este foarte utilizat in tari precum Germania, Austria, Norvegia, Finlanda si Suedia, tari care indragesc foarte tare sistemele de incalzire neconventionale.
In acest moment incalzirea in pardosela confera maximum de flexibilitate in alegerea echipamentului de incalzire. Poate bugetul nu va permite in prima faza sa achizitionati si o pompa de caldura, cum ar fi de preferat, sau sa achizitionati si o instalatie solara cu aport la incalzire, dar odata ce ati instalat incalzirea in pardoseala exista premiza montarii unui echiapament mult mai economic pe viitor, nemaifiind nevoie sa faceti modificari. La sistemele clasice, cu calorifere, posibilitatile si flexibilitatea sunt destul de reduse. Odata montate radiatoarele nu mai puteti monta decit centrala termica clasica pe gaz (nic macar condensatie) sau centrala pe lemne.
Durata de viata a sistemului de incalzire prin pardoseala, care depaseste 50 ani si poate ajunge la 100 ani daca teava pe care o utilizam este una tip PX-a, fiind vorba de temperaturi asa de scazute de 35-42 grade este normal ca procesul de imbatrinire al tevilor sa fie puternic incetinit.

Avantajele utilizarii sistemului

- ofera un nivel deosebit al confortului termic;
- consumul de caldura este redus fata de sistemele clasice cu mai bine de 45%
- foloseste agent termic de joasa scazute 35-45grade. Potrivire perfecta cu pompele de caldura si cu centralele termice in tehnica condensatiei ale caror randamente sunt cu cel putin 15% superioare celor clasice; posibilitatea de a folosi forme economice de caldura ( pompe de caldura, energie solara);
- ecologica;
- calitatea superioara a aerului interior este mai buna fata de alte forme de incalzire (se evita arderea prafului din atmosfera, miscarea aerului in camera este mult redusa). Nu creeaza probleme persoanelor alergice;
- ofera conditii igienice superioare (nu se formeaza zone umede pe pardoseala evitindu-se formarea coloniilor de bacterii);
- da posibilitatea unei amenajari flexibile a spatiului.

Sisteme de montaj pentru incalzire in pardoseala

Sisteme de montaj pentru incalzire in pardosealaSistem- Placa cu nuturi Varionova

REHAU – Placa cu nuturi Vario


Sistem Tacker


Sistem REHAU RAUFIX


Sistem REHAU pe plasa de sarma


Sistemul de reabilitare REHAU 10Cerinţe constructive pentru incalzire in pardoseala:
-încăperile trebuie să fie prevăzute cu planşee, iar uşile si ferestrele trebuie să fie montate
pereţii trebuie să fie tencuiţi
-pentru montarea dulapurilor distribuitoare sunt necesare nişe, iar pereţii/planşeul trebuie prevăzute cu goluri de trecere pentru coloane
-trebuie să existe racord la reţeaua de alimentare electrică şi cu apă (pentru uneltele de montaj şi pentru proba de presiune)
-planşeul portant trebuie să fie solid, curat şi uscat, iar toleranţele de planeitate trebuie să îndeplinească criteriile cerute
-cota de referinţă de 1m trebuie să fie măsurată şi marcată
-pardoselile încăperilor aflate în contact direct cu solul trebuie izolate conform criteriilor DIN 18195
-pentru eventuale rosturi trebuie avut la îndemână un plan de rosturi valabil

Proiectarea sistemului incalzirea in pardoseala

Proiectarea sistemului incalzirea in pardoseala

Izolarea termică şi fonică la sistemul de incalzire in pardoseala
nu este permisă dispunerea a mai mult de 2 straturi de izolaţie fonică în aceeaşi structură de pardoseală
grosimea de compactare a tuturor straturilor izolatoare nu trebuie să depăşească
5 mm la sarcină de circulaţie ≤ 3kN/mp
3 mm la sarcină de circulaţie ≤ 5kN/mpM
tuburile neizolate sau ţevile de legătură se vor dispune într-un strat izolator de egalizare. Înălţimea acestui strat este egală cu înălţimea ţevilor neizolate sau a conductelor de legătură
nu este permisă întrepătrunderea ţevilor neizolate sau a tuburilor de legătură cu straturile izolatoare
dacă se utilizează materiale bituminoase pentru hidroizolaţie,este obligatoriu ca sub izolaţia de polistiren să se aplice o folie adecvată de PE
Sistemele de montaj pentru incalzire in pardoseală şi izolaţiile suplimentare se vor depozita la loc uscat
Calculul izolaţiei fonice împotriva zgomotului produs de paşi la incalzirea in pardoseala
Amortizarea corectă a zgomotului produs de paşi este decisivă pentru tehnica de izolarea fonică a sistemului de incazire prin pardoseala. Coeficientul de amortizare depinde de rigiditatea izolaţiei şi de tipul de şapă utilizat. Normativele cu privire la izolarea fonică indică informaţiile necesare pentru amortizarea zgomotului produs de paşi.
Dacă nivelul acustic al zgomotului produs de paşi măsurat pentru planşeu este ≤ decât cerinţele atunci materialul izolant a fost bine ales. În cazul real al unui planşeu construit se aplică formula:
Ln,w,R = Ln,w,eq,R - ΔLw,R + 2 dB
unde
Ln,w,R – nivelul acustic real măsurat al zgomotului produs de paşi
Ln,w,eq,R – echivalentul nivelului acustic măsurat al zgomotului produs de paşi (planşeu portant)
ΔLw,R – coeficientul de amortizare a zgomotului pentru şapă/folie izolatoare
2 dB – valoarea de corecţie
Criteriile pentru tehnica de termoizolaţie la clădiri sunt reglementate prin normativul privind reducerea consumului de energie şi indicate în necesarul energetic al clădirii respective. În afară de aceasta, pentru încălzirea suprafeţelor aflate în contact direct cu solul, pentru valorile termice ale ale aerului exterior aflat sub izolaţie sau pentru încăperile neîncălzite se vor lua în considerare şi rezistenţele la conductivitate
Conform prevederilor Institutului German pentru Tehnica Construcţiilor (DIBt), în cazul unei rezistenţe la transfer termic de minim 2,0 mpK/W între o suprafaţă încălzită şi construcţia exterioară resp. o încăpere neîncălzită, pierderile specifice la transferul de căldură al suprafeţei încălzite vor fi ignorate şi astfel nu trebuie incluse în calculul anual al necesarului energetic.

Construcţia în sistem umed

Structura pardoselei la incalzirea in pardoseala

1.Tencuială interiora
2.Plintă
3.Bandă perimetrală
4.Suprafaţă finită
5.Pat de mortar conf. DIN 18560
6.Şapă
7.Ţeavă din polietilenă reticulată tip "a" cu memoria formei
8.Folie acoperitoare
9.Izolaţie fonică şi termică
10.Hidroizolaţie (dupa caz)
11.Planşeu portant

Realizarea şapei umede pentru incalzirea prin pardoseala
La realizarea şapei umede pentru incalzirea prin pardoseala se vor avea în vedere următoarele puncte:
Etanşaera întregii suprafeţe (efectul formării de cadă)
Nu se va depăşi temperatura şapei de max. 55 °C
Se vor avea în vedere restricţiile de aplicare în încăperile umede şapele de calciu-sulfat nu sunt indicate. În acest caz se vor respecta indicaţiile producătorului
Şape şi rosturi la incalzirea in pardoseala

Proiectarea şi execuţia şapelor de încălzire se realizează conform normelor DIN 18560. Se vor respecta de asemenea regulamentele de prelucrare şi domeniile de utilizare stabilite de producător.
Este important ca începând cu faza de proiectare să existe o colaborare permanent între biroul de arhitectură şi echipele ce realizează instalaţia de încălzire in pardosala , toarnă şapa şi realizează finisajul pardoselii, pentru a stabili în mod concret:
-tipul şi grosimea şapei şi a finisajului pardoselei
-modul de distribuire a şapei, ca bază pentru dispunerea şi formarea rosturilor
-numărul punctelor de măsurare a coeficientului de umiditate
-Finisajul pardoselii şi rosturile la incalzirea in pardosela

În cazul finisajelor dure (plăci ceramice, parchet etc.) rosturile se vor trasa până la marginea superioară a stratului. Această măsură este recomandată şi în cazul finisajelor moi (finisaje textile sau din material plastic) pentru a se evita umflarea sau formarea de jgheaburi. Este obligatoriu ca la toate tipurile de finisaj să fie consultat executantul.

Dispunerea rosturilor la incalzirea in pardoseala

Dispunerea şi formarea incorectă a rosturilor este cea mai frecventă cauză pentru formarea fisurilor în şapă.
Realizarea unui plan de rosturi înainte de începerea execuţiei este imperativă şi va fi inclusă pe lista de execuţie a lucrărilor
Şapele se despart prin benzi perimetrale şi prin rosturi în următoarele puncte:
-La câmpuri de şapă ≥ 40 mp sau
-La lungimi ale laturilor ≥ 8m sau
-La raportul între lungimea laturilor a/b > ½
-Peste rosturile seismice ale construcţiei
-La câmpurile supuse intens fisurărilor
-Dispunerea serpentinelor la incalzirea prin pardoseala

Serpentinele şi rosturile de dilatare se vor corela astfel:
-Serpentinele se vor proiecta şi poza astfel încât să nu intersecteze rosturile
-Rosturile pot fi intersectate numai de conducte de legătură
-În aceste puncte, ţevile de încălzire vor fi protejate printr-un tub de proecţie (tub de protecţie ) de minim 15 cm de laturile rostului.
-Construcţia în sistem uscat/Şapa uscată

Capacitate de încărcare şi domenii de utilizare

Şapele în sistem uscat din fibră de ipsos pot fi prelucrate doar la o temperatură maximă de 45 °C. Pentru capacitatea de încărcare a întregii construcţii de pardoseală, precum şi pentru domeniile de instalare a sistemului pe planşee masive şi de grinzi din lemn sunt hotărâtoare sarcinile concentrate şi cele distribuite uniform pe suprafaţa şapei, care sunt garantate de producătorul elementelor componente.

Domenii de utilizare incalzire in pardoseala
spaţii de locuit, holuri şi spaţii de mansardă în clădiri de locuinţe, camere de hotel inclusiv băile aferente
birouri, holuri şi mansarde în clădiri de birouri, cabinete medicale, săli de aşteptare în cabinete medicale inclusiv holuri B1,suprafeţe comerciale până la 50 mp suprafaţă utilă în clădiri de locuinţe şi de birouri, holuri în clădiri de hoteluri, cămine de bătrâni, internate etc, săli de operaţie fără aparatură grea suprafeţe cu mese de ex. încăperi de recreere, săli de audienţă, săli de clasă, săli de cantină, cafenele, restaurante, săli de aşteptare holuri în spitale, sămine de bătrâni etc, săli de operaţie cu aparatură grea suprafeţe destinate adunărilor de oameni de ex. holuri ale sălilor de audienţă şi săli de clasă, biserici, săli de teatru sau săli de cinema săli de congres, săli de adunare, săli de aşteptare, săli de concert săli cu acces al publicului larg de ex. săli de muzeu, săli de expoziţie etc., săli de intrare în spaţii publice şi hoteluri săli de sport şi de joacă de ex. săli de dans, săli de gimnastică şi antrenament cu greutăţi, scene suprafeţe în magazine comerciale şi depozite.
Cerinţe asupra plăcii in cazul montari sistemului de incalzire in pardoseala

Placa trebuie să fie rezistentă, curată şi uscată. Întrucât plăcile haşurate uscate, ca strat distribuitor de sarcină deasupra sistemului uscat nu prezintă calităţi de autonivelare, placa trebuie să fie pregătită, să fie netedă în plan orizontal pentru a putea prelua sistemul fără mortar (umplutură uscată). Conform DIN 18202 planeitatea plăcii trebuie verficată înainte de începerea instalării, iar eventualele denivelări trebuie corectate.

Procedurile de nivelare corespunzătoare sunt:
Pentru denivelări 0-10 mm:
Suprafeţe mici: masă de şpăcluire (Knauf şi Fermacell)
Suprafeţe mari: plăci de şpăcluire autonivelante (Kanuf şi fermacell)
Pentru denivelări adânci:
Umpluturi uscate îmbinate cu plăci din fibră de rigips având grosimea de minim 10 mm
Aplicarea unui strat de mortar de 15 mm – max. 800 mm

Planşee din grinzi de lemn

Sistemul poate fi folosit pe planşee cu grinzi de lemn conform indicaţiilor prducătorului menţionat al şapei în sistem uscat. Starea planşeului cu grinzi de lemn trebuie verificată înainte de începerea montajului.
Temelia nu are voie să se lase sau să vibreze. Dacă e necesar, grinzile vor fi strânse cu şuruburi. Grosimea de căptuşire va fi conform cerinţelor standard în această privinţă. Pentru siguranţă e recomandabil să se obţină o dovadă static a capacităţii portante a planşeului brut.

Instrucţiuni de execuţie la sistemul de incazire in pardoseala

La execuţia sistemelor de încălzire/răcire a suprafeţelor se vor respecta următorii paşi:
Spălare, umplere şi aerisire
Proba de presiune
Proba de încălzire (punerea în funcţiune)
După caz, se va face o încălzire de probă pentru finisaj
De asemenea trebuie avute în vedere următoarele indicaţii: Proba de presiune şi proba de încălzire (punerea în funcţiune) se realizează conform protocolului pentru proba de presiune la încălzirea/răcirea suprafeţelor respectiv conform protocolului pentru proba de încălzire (punerea în funcţiune) la încălzirea/răcirea suprafeţelor

Tipuri de finisaje pentru pardoseală

Se vor respecta întocmai indicaţiile producătorului referitoare la montaj, turnare şi execuţie.

-Finisaje din material textile

Pentru un transfer termic mai bun se recomandă lipirea mochetei. Grosimea mochetei nu trebuie să depăşească 10 mm.

-Finisaje din lemn (parchet)

Pardoselile din parchet sunt utilizate cu success la încălzirea prin pardoseală. Trebuie luată totuşi în calcul posibilitatea de formare a rosturilor. Se recomandă lipirea. Se va urmări consecvent ca atât umiditatea şapei cât şi umiditatea parchetului la momentul aplicării să corespundă valorilor admise de norme, iar ca aditivul să rămână elastic.

-Finisaje din material plastic

Materialele plastic sunt de asemenea adecvate pentru încălzirea prin pardoseală. Se recomandă lipirea plăcilor, respective dalelor din material plastic.

-Piatra, clincherul şi ceramica

Cele mai adecvate materiale pentru încălzirea prin pardoseală sunt dalele de piatră, clincherul şi plăcile ceramice. Se pot aplica fără restricţii tehnicile uzuale de montare:
-În strat adeziv subţire pe şapă întărită
-În strat adeziv gros pe şapă întărită
-Strat de mortar pe strat de separare

Sistemul Placa cu nuturi Varionova pentru incalzire in padosela

Sistemul Placa cu nuturi Varionova pentru incalzire in padosela

Sistemul Placa cu nuturi varionova cu subizolaţie fonică de tip 30-2


Placa cu nuturi Varionova pentru incalzire in pardoseala este livrabilă în varianta cu sau fără placă fonoizolatoare pe partea inferioară.

Vedere partea superioară a plăcii cu nuturi varionova cu placă izolatoare de tip 30-2 pe partea inferioară


Vedere partea superioară a plăcii cu nuturi varionova fără placă izolatoare


Placa multifuncţională din polistiren a plăcii cu nuturi Varionova (la ambele variante cu şi fără izolaţie) asigură o susţinere sigură a ţevii, accesibilă şi etanşează împotriva apei din şapă şi umezelii. Varianta sistemului cu izolaţie fonică fabricată dintr-un material în conformitate cu cerinţele. Profilul fălţuit permit o tăiere rapidă şi dreaptă.
Conturul special al nuturilor fac posibilă o distanţă de pozare de 5 cm şi o dirijare a ţevilor multiplă şi sigură chiar şi în zonele de curbură ale ţevii.

Nuturile de îmbinare prevăzute la ambele capete ale plăcii permit o asamblare sigură, fără formare de punţi fonice sau termice. Tehnica îmbinării plăcilor este oricând reversibilă. Fâşiile de îmbinare, fâşiile de racord şi punţile cu nuturi se regăsesc la ambele variante ale plăcii cu nuturi varionova. Sistemul cu placa de nuturi varionova este prevăzut pentru utilizarea cu şape ce îndeplinesc criteriile DIN 18560.

Montajul
1.Fixarea dulapului pentru distribuitor
2.Montarea distribuitorului
3.Fixarea benzilor perimetrale
4.Aplicarea materialelor izolatoare (după caz)
5.Tăierea plăcii cu nuturi Varionova şi aplicara acesteia de-a lungul benzii perimetrale
6.Racordarea ţevii la capătul distribuitorului
7.Amplasarea ţevilor conform planului de pozare a plăcii cu nuturi
8.Racordarea ţevii la capătul distribuitorului
8.Montarea profilului de rosturi


Cu ajutorul sistemului cu nuturi varionova, ţevile cu unghi de curbare de 45° vor fi sigur fixate. Restul neutilizabil al plăcii fonoizolatoare 30-2 aflat de-a lungul benzii perimetrale trebuie îndepărtat La varianta fără placă izolatoare, placa cu nuturi Varionova se va fixa prin elementele de susţinere a plăcii Capătul benzii perimetrale va fi lipit întocmai peste placa cu nuturi. Bucăţile rămase la capătul unui şir pot fi folosite pentru porţiunile de început ale unui nou şir de pozare.

Elementul de susţinere a plăcii permite o fixare sigură a plăcii cu nuturi varionova fără folie fonoizolatoare pe partea inferioară. Făşiile de record vin în întâmpinarea spaţiilor de trecere la uşi şi rosturilor din şapă. În zona fâşiilor de record se va monta după caz o placă izolatoare.Certificare termică a incalziri in pardoseala

Sistemul placă cu nuturi varionova pentru încălzire in pardoseala este verificat şi certificat din punct de vedere termic conform
Placa cu nuturi varionova pentru ţeavă RAUTHERM S
1.Tencuială interiora
2.Plintă
3.Bandă perimetrală
4.Dale de piatră natur sau sintetice
5.Pat de mortar
6.Şapă
7.Ţeavă
8.Capătul benzii perimetrale
9.Placa cu nuturi varionova cu izolaţie fonică de tipul 30-2 pe partea inferioară
10.Izolaţie fonică şi termică
11.Izolaţie împotriva umezelii
12.Planşeu portant
13.Sol

Sistemul Placa cu nuturi vario pentru incalzire in pardoseala

Sistemul Placa cu nuturi vario pentru incalzire in pardoseala


Placa cu nuturi vario pentru incalzire inpadoseala este confecţionată din polistiren certificat calitativ şi îndeplineşte criteriile. Folia de polistiren caşerată în partea superioară îndeplineşte criteriile (materiale izolante împotriva apei de şapă şi umezelii).

Dispunerea alternativă a câmpurilor cu nuturi şi a câmpurilor cu goluri permite o distanţă de pozare de 5 cm şi o dirijare a ţevilor flexibilă cu spaţii de curbură de 15° până la 180°. Astfel sistemul permite amplasarea ţevilor fără probleme în zona stâlpilor, golurilor de aerisire şi a cablurilor electrice, bovindourilor, pereţilor oblici etc.

Plăcile cu nuturi au pe întregul lor perimetru un profil fălţuit, cu ajutorul căruia ele pot fi asamblate rapid şi sigur, fără formare de punţi fonice şi termice. Placa cu nuturi vario PS 17-2 este prevăzută cu o folie izolatoare suplimentară pentru amortizarea zgomotului produs de paşi.

Grilajul de pe partea inferioară permite tăierea rapidă şi dreaptă a plăcii. Sistemul cu placa de nuturi vario este prevăzut pentru utilizarea cu şape ce îndeplinesc criteriile DIN 18560.
-Adecvat pentru şapă umedă
-Montaj rapid şi uşor
-Sistem flexibil de dirijare a ţevii
-Ecologic prin capacitate de reciclare 100%

Componentele sistemului de incalzire in pardoseala
-Placa cu nuturi vario fără izolaţie fonică
-Placa cu nuturi vario cu izolaţie fonică (PST 17-2)

Ţevi utilizabile la incalzirea in pardoseala:
-RAUTHERM S 14 x 2,0 mm
-RAUTHERM S 17 x 2,0 mm
-RAUTITAN flex 16 x 2,2 mm

Accesorii sistem de incalzire in pardoseala
-Bandă perimetrală
-Profil de rosturi
-Profil de umplere

Montajul sistemului de incalzire in pardoseala
1. Fixarea dulapului pentru distribuitor
2. Montarea distribuitorului
3. Fixarea benzii perimetrale
4. Aplicarea materialelor izolatoare (după caz)
5. Tăierea plăcii cu nuturi vario şi aplicara acesteia de-a lungul benzii perimetrale
-La amplasarea unei plăci cu nuturi în continuarea celeilate se va avea în vedere continuitatea modelului, pentru a se respecta distanţa de pozare dintre ţevi.
-Profilele fălţuite aflate de-a lungul benzii perimetrale se vor tăia numai cu ajutorul cutterului pentru a se evita formarea de goluri sub stratul de apă.
-Capătul benzii perimetrale va fi lipit întocmai peste placa cu nuturi.
-Bucăţile rămase la capătul unui şir fot fi folosite pentru porţiunile de început ale unui nou şir de pozare.
6. Racordarea ţevii la capătul distribuitorului
7. Amplasarea ţevilor conform planului de pozare a plăcii cu nuturi
8. Racordarea ţevii la capătul distribuitorului
9. Montarea profilului de rosturi şi a profilului de umplere


1 Tencuială interiora
2 Plintă
3 Bandă perimetrală
4 Dale de piatră natur sau sintetice
5 Pat de mortar
6 Şapă conf
7 Ţeavă
8 Capătul benzii perimetrale
9 Placa cu nuturi vario
10 Izolaţie fonică şi termică
11 Izolaţie împotriva umezelii
12 Planşeu portant
13 Sol

Sistemul cu placa tacker pentru incalzire in pardoseala

Sistemul cu placa tacker pentru incalzire in pardoseala


Placa tacker pentru incalzire in pardosela este fabricată din polistiren verificat calitativ conf. cerinţelor. Placa tacker este acoperită de un strat de folie ţesută, rezistent la apă şi la rupere. Datorită plasării foliei pe partea longitudinală se evită formarea de punţi termice şi fonice.
Având o suprafaţă de instalare redusă, placa tacker sub formă de bucăţi pliante este potrivită mai ales pentru spaţii mici, întortocheate.
Pasul de montaj poate fi de 5 cm sau multiplu. Zona trasată de rupere a plăcii garantează o instalare flexibilă şi precisă a ţevilor.
Instalare rapidă
Flexibilitate la instalare
Compatibilitate cu aditivul de şapă
Izolaţie termică şi fonică combinată

Componentele sistemului de incalzire in pardoseala
Placa tacker sub formă de rolă sau bucăţi pliante
Ac tacker RAUTAC
Aparat de capsat tacker RAUTAC

Accesorii sistem de incalzire prin pardoseala
Bandă perimetrală
Rost de dilatare
Bandă adezivă
Dispozitiv de derulare a benzii de lipit

Montajul sistemului de incalzire prin pardoseala
1. Fixarea dulapului pentru distribuitor
2. Montarea distribuitorului
3. Fixarea benzii perimetrale
4. Placa tacker se aşează întins peste banda perimetrală
5. Folia suprapusă plăcii tacker se lipeşte pe folia ţesută cu banda de lipit
6. Marginea autocolantă a benzii perimetrale se aşază peste placa tacker şi se fixează
7. Ţeava se racordează la distribuitorul
8. Ţeava se dispune conform rasterului plăcii şi se fixează cu ajutorul aparatului tacker la distanţe de 50 cm. Unealta tacker va fi dispusă perpendicular peste ţevile fixate în placa tacker.

La aşezarea acelor, se apasă mânerul proporţional şi în final se trage cu totul înapoi.
Astfel se obţine un proces optim de aşezare.

Agrafele tacker şi agrafele tacker RAUTAC

Agrafele sunt disponibile în cutii de câte 30 de bucăţi sudate termic
La acest sistem nu mai este necesară utilizarea benzii de fixare şi astfel se înlătură orice îngreunare a tehnicii de fixare cu bandă de lipit

Agrafa tacker RAUTAC


Ţevi utilizate
RAUTHERM S 14 x 1,5 mm
RAUTHERM S 17 x 2,0 mm
RAUTITAN flex 16 x 2,2 mm
RAUTITAN stabil 16,2 x 2,6 mm

Agrafele tacker garantează prin vârfurile special fabricate o fixare a ţevii rezistentă la smulgere.

Agrafele tacker

Ţevi utilizate
RAUTHERM S 20 x 2,0 mm
RAUTITAN flex 20 x 2,8 mm
Agrafele tacker garantează prin vârfurile special fabricate o fixare a ţevii rezistentă la smulgere.

Aparatul Tacker multi


Agrafe utilizabile
Agrafe tacker RAUTAC
Agrafe tacker REHAU

Aparatul tacker multi este conceput pentru montarea agrafelor -RAUTAC pe placa tacker REHAU. Astfel ambele tipuri de agrafe se pot monta cu ajutorul unui singur aparat.
Agrafele gata stivuite din ambalaj se aşează în tija de înmagazinare destinată preluării agrafelor.
Prin intermediul unui mic impuls, presiunea exercitată asupra agrafelor creşte, permiţând astfel o montare a agrafelor fără probleme şi un timp de montaj redus.

Printr-o forţă de apăsare egal distribuită asupra mânerului ergonomic, agrafele sunt înfipte în folia ţesută a plăcii tacker. La repaus, mânerul aparatului revine în poziţia iniţială şi astfel procesul de montare poate fi imediat reluat.

Pentru prelucrarea seturilor de agrafe cu uneltele menţionate mai sus este nevoie de un dispozitiv suplimentar. Acesta se poate procura la biroul de vânzare.
Dispozitivul se montează uşor pe unealta tacker conform indicaţiilor livrate.
Printr-un mic impuls, se acţionează o presiune suplimentară asupra acelor. Aceasta asigură o presiune de încărcare optimală a agrafelor.

1 Tencuială interiora
2 Plintă
3 Bandă perimetrală
4 Dale de piatră natur sau sintetice
5 Pat de mortar
6 Şapă
7 Ţeavă
8 Agrafă tacker
9 Folie din PE caşerată
10 Izolaţie fonică şi termică
11 Izolaţie împotriva umezelii
12 Planşeu portant
13 Sol

Sistem RAUFIX pentru incazire in pardoseala

Sistem RAUFIX pentru incazire in pardoseala


Şina RAUFIX din PP asigură o ridicare a ţevii cu 5 mm şi corespunde tipului de execuţie A1. Variantele şinei în formă de meandră simplă şi dublă permit un pas de montaj de 5 cm sau multipli.

Orificiul de legătură al şinei RAUFIX permite montajul fără unelte al sistemului de susţinere a ţevii. Clipsul de susţinere superior garantează o fixare a ţevii rezistentă la smulgere. Cârligele prevăzute la partea superiora a clipsurilor asigură fixarea ţevii. Sistemul de siguranţă asigură îmbinarea rapidă şi sigură a şinelor RAUFIX de 1 m. Vârfurile speciale ale cârligelor REHAU servesc la fixarea stabilă a şinelor pe stratul de izolaţie.

Fixare solidă a ţevilor
Montajul şinelor fără unelte
Fixare precisă a şinelor
Montajul simplu al sistemului

Componentele sistemului de incalzire in pardoseala
Şină 12/14
Şină 16/17/20
Cârlige REHAU

Ţevi utilizate
Pentru şina RAUFIX 12/14:
RAUTHERM S 14 x 1,5 mm,LK PE-Xa.
Pentru şina RAUFIX 16/17/20:
RAUTHERM S 17 x 2,0 mm
RAUTHERM S 20 x 2,0 mm
RAUTITAN flex 16 x 2,2 mm
RAUTITAN stabil 16,2 x 2,6 mm

Accesorii la sistemul de incalzire prin pardoseala
Bandă adezivă REHAU

Dispozitiv de derulare a benzii adezive REHAU
Bandă perimetrală REHAU
Profil rosturi REHAU
Folie de acooperire REHAU
Izolaţie suplimentară REHAU

Folia din PE corespunde cerinţelor DIN 18560. Ea împiedică pătrunderea umidităţii din şapă în stratul de izolaţie şi formarea de punţi fonice şi termice. Materialul robust al foliei asigură fixare optimă pentru cârligele REHAU.
Folia de acoperire REHAU nu înlocuieşte o eventuală izolaţie împotriva umidităţii.

Montajul incalziri prin pardoseala

Dacă temperatura exterioară măsoară mai puţin de +5°C şi distanţele de pozare sunt ≤ 15 cm, ţevile RAUTHERM S 17x2,0 mm şi 20x2,0 mm, precum şi RAUTITAN flex 16x2,2 mm se vor poza la cald cu ajutorul dispozitivului REHAU de derulare la cald.

1. Fixarea dulapului REHAU pentru distribuitor
2. Montarea distribuitorului REHAU
3. Fixarea benzii perimetrale REHAU
4. Aşezarea foliilor izolatoare REHAU (după caz)
5. Folia de acoperire REHAU se va monta cu o suprapunere de cel puţin 8 cm.
6. Părţile suprapuse ale foliei de acoperire REHAU se vor lipi complet.
7. Marginea autocolantă a benzii perimetrale REHAU se va lipi peste folia de acoperire REHAU.
8. Şinele RAUFIX se vor îmbina la lungimea necesară, iar cu ajutorul sistemelor de fixare aflate pe talpa şinelor, se vor apăsa în izolaţie, prin dispunere paralelă la o distanţă de 1 m una de cealaltă.
9. Şinele RAUFIX se vor ancora suplimentar cu cârligele de fixare REHAU la distanţe de 40 cm.
10. Cârligele REHAU vor fi apăsate în pardoseală prin orificiile şinelor REHAU-RAUFIX.
11. Ţeava REHAU se racordează la distribuitor.
12. Ţeava REHAU se ancorează cu clipsurile de fixare.
13. Celălalt capăt al ţevii REHAU se racordează la distribuitor.
14. În zona de curbură a ţevii REHAU, ţeavă se va fixa suplimentar cu ajutorul agrafelor tacker REHAU-RAUTAC.
15. Montarea profilurilor de rosturi1 Tencuială interiora
2 Plintă
3 Bandă perimetrală REHAU
4 Dale de piatră natur sau sintetice
5 Pat de mortar
6 Şapă conf. DIN 18560
7 Ţeavă REHAU RAUTHERM S
8 Şină RAUFIX
9 Folie de acoperire conf. DIN 18560, folie din PE caşerată sau hârtie de bitum
10 Izolaţie fonică şi termică
11 Izolaţie împotriva umezelii (conf. DIN EN 18195)
12 Planşeu portant
13 Sol

Sistemul REHAU cu plasa de sarma pentru incalzire in pardoseala

Sistemul REHAU cu plasa de sarma pentru incalzire in pardosealaSistemul cu plasă de sârmă pentru incalzire in pardoseala permite montajul pe şape încălzite ce corespund tipului de execuţie A.

Sistemul cu plasă de sârmă pentru incalzire in pardoseala, permite un pas de montaj de 5 cm sau multipli. Sistemul cu plasă de sârmă de la este apt pentru tipurile de şapă conf. DIN 18560.

Plasele de sârmă pentru incalzire in pardoseala se îmbină uşor şi sigur datorită dispozitivului de strângere a sârmelor şi sârma cu ochiuri pentru îmbinarea plaselor.

Aplicare universală indiferent de izolaţia aleasă
Adecvat în zone cu sarcini de circulaţie mari dacă se montează pe izolaţie din polistiren.
Pozare rapidă a plasei de sârmă
Adecvat pentru şapă fluidă
Componentele sistemului de incalzire in pardoseala

Plasă de sârmă RM 100
Plasă de sârmă RM 150
Plasă de sârmă RM 100 blank
Plasă de sârmă RM 150 blank
Sârme cu ochiuri pentru îmbinarea plaselor
Dispozitiv de strângere a sârmelor pentru fixarea plaselor
Clips rotativ
Tijă de fixare
Diblu

Ţevi REHAU utilizate la incalzire in pardoseala

RAUTHERM S 17 x 2,0 mm
RAUTHERM S 20 x 2,0 mm
RAUTITAN flex 16 x 2,2 mm
RAUTITAN flex 20 x 2,8 mm

Accesorii pentru incalzire in pardoseala

Bandă perimterală
Profil de rosturi
Bandă adezivă
Dispozitiv de derulare a benzii adezive
Folie izolatoare
Folie de acoperire

Clipsul rotativ din polipropilenă are două braţe orientate în sus, prevăzute pe partea interioară cu câte un cârlig cu piedică şi patru bride în partea inferioară, ce asigură fixarea sigură a ţevii pe plasa de sârmă.

Clipsul rotativ se fixează comod cu ajutorul tijei de fixare.

Folia din PE corespunde cerinţelor DIN 18560. Ea împiedică pătrunderea umidităţii din şapă în stratul de izolaţie şi formarea de punţi fonice şi termice.

Utilizarea altor tipuri de plase de sârmă de oţel decât cele menţionate până acum nu este permisă pentru sistemele de încălzire/răcire a suprafeţelor.

Montajul incalziri in pardoseala

1. Fixarea dulapului pentru distribuitorul
2. Montajul distribuitorului
3. Fixarea benzilor perimetrale
4. Aşezarea foliilor izolatoare (după caz).
5. Capetele foliei de acoperire trebuie să se suprapună la margine pe o porţiune de minim 8 cm.
6. Părţile suprapuse ale foliei de acoperire se vor lipi complet.
7. Marginea autocolantă a benzii perimetrale se va lipi peste folia de acoperire.
8. Plasele de sârmă se vor poza peste benzile perimetrale la distanţe de 5 cm.
9. Plasele de sârmă se vor suprapune la capete iar ochiurile aflate la margine se vor prinde între ele cu ajutorul sârmelor de îmbinare.
10. Clipsurile rotative se vor fixa pe plasa de sârmă cu ajutorul tijei de fixare întocmai după planul de pozare a ţevilor.
11. În zona ţevii, clipsul rotativ se va fixa din exterior spre interior. Mai întâi se fixează clipsurile pentru conductele tur, la pas dublu faţă de distanţa dintre ţevi, iar apoi clipsurile pentru conductele retur, la o distanţă egală cu cea dintre ţevi (pas normal). Fixarea pe o latură transversală a plasei de sârmă se face prin rotire spre dreapta, iar fixarea pe o latură longitudinală se face prin rotirea tijei spre stânga.
12. Ţeava REHAU se racordează cu un capăt la distribuitor.
13. Aşezarea ţevii REHAU în clipsul rotativ REHAU.
14. Celălalt capăt al ţevii se racordează la distibuitor.
15. Montajul profilului de rosturi REHAU.

1 Tencuială interiora
2 Plintă
3 Bandă perimetrală REHAU
4 Dale de piatră natur sau sintetice
5 Pat de mortar
6 Şapă conf. DIN 18560
7 Ţeavă REHAU RAUTHERM S
8 Clips rotativ REHAU
9 Plasă de sârmă REHAU
10 Folie de acoperire conf. DIN 18560, folie din PE caşerată sau hârtie de bitum
11 Izolaţie fonică şi termică
12 Izolaţie împotriva umezelii (conf. DIN EN 18195)
13 Planşeu portant
14 Sol

Sistemul REHAU uscat de incalzire in pardoseala

Sistemul REHAU uscat de incalzire in pardoseala

Dacă sistemul REHAU uscat este folosit în combinaţie cu o şapă uscată răcită, pe ţevi sau pe partea inferioară sau superiora a plăcii din fibră de rigips poate apărea condens.

Pentru a evita apariţia condensului, se va folosi setul REHAU de reglare a temperaturii pentru încălzire/răcire sau orice altă tehnică de reglare şi supraveghere a temperaturii.

Sistemul REHAU uscat permite execuţia instalaţiilor de încălzire/răcire ce corespund tipului de execuţie B conform DIN 18560 şi ÖNORM EN 13813 pentru planşee de lemn masiv şi grinzi.

Toate tipurile de plăci ale sistemului REHAU uscat sunt executate din EPS şi îndeplinesc criteriile ÖNORM EN 13163.
Plăcile de pozare REHAU sunt prevăzute cu profiluri conductoare termice din aluminiu, caşerate din fabrică, ce permit preluarea compactă a ţevilor de încălzire şi distribuirea în mod egal a căldurii.

Zonele de întrerupere integrate asigură o scurtare rapidă şi uşoară a plăcilor de instalare la utilizarea pe şantier.
Plăcile de deviere REHAU sunt folosite pentru ghidarea ţevilor de încălzire în zonele din apropierea pereţilor. Pentru trecerea de la varianta VA 12,5 cm la varianta VA 25 cm se utilizează placa de trecere REHAU.


-Instalare rapidă şi sigură prin tablă conductoare termic caşerată din fabrică
-Acoperire simplă şi rapidă prin zone de rupere integrate
-Tablele conductoare termic nu se denivelează la introducerea ţevilor de încălzire
-Rezistenţă la acţiune mecanică pe suprafeţele instalate
-Înălţime redusă a construcţiei
Componentele sistemului de incazire in pardoseala
Plăci de pozare REHAU
VA 12,5 (pentru zonele marginale ale încăperii)
VA 25 (pentru zone ale încăperii utilizate cu precădere)
Plăci de deviere REHAU
VA 12,5 (pentru zonele marginale ale încăperii)
VA 25 (pentru zone ale încăperii utilizate intens)
Plăci de trecere REHAU
Plăci de umplere REHAU
Dispozitiv REHAU de tăiere a suportului ţevii

Ţevi REHAU utilizate
Benzi perimetrale REHAU
Folie de acoperire REHAU
Material izolant REHAU

Folosirea sistemului REHAU uscat în combinaie cu şapă uscată necesită acoperirea plăcilor cu folia REHAU. Marginea foliei se va lipi de postamentul benzii de izolare. Cerinţele pentru izolaţii termice şi fonice suplimentare la şapă uscată nu sunt valabile în acest caz.
Grosimea maximă de presare la sistemele de încălzire/răcire prin pardoseală pe şapă umedă nu trebuie să depăşească 3 mm.
Plăcile de umplere REHAU sunt prevăzute pentru următoarele zone:
În jurul distribuitorului - perimetru aprox. 1 m
În zona coloanelor, a gurilor de ventilaţie etc.
Pentru umplerea suprafeţelor cu formă nedreptunghiulară
Cu ajutorul dispozitivului de tăiere a suportului ţevii REHAU sunt realizate pe şantier trasee speciale ale ţevii în plăcile de umplere

Montajul incalziri in pardoseala

La folosirea elementelor de şapă uscată nu este permisă utilizarea materialelor REHAU fonoizolatoare la sistemul REHAU uscat.
În cazul combinării izolaţiei fonice cu izolaţie termică din EPS, se va monta mai întâi folia izolatoare termic.
În cazul combinării izolaţiei fonice cu izolaţie termică din PUR, se va monta mai întâi folia izolatoare fonic.
Se vor lua în considerare indicaţiile speciale ale producătorului elementelor de şapă uscată pentru cazul izolaţiei fonice.

1. Fixarea dulapului pentru distribuitorul REHAU
2. Montarea distribuitorului REHAU
3. Fixarea benzilor perimetrale REHAU
4. Aşezarea materialelor izolatoare REHAU (după caz)
5. Pozarea plăcilor sistemului REHAU conform planului de pozare, fără a lăsa goluri. Dacă este nevoie, se vor realiza trasee speciale ale ţevii în placa de umplere cu ajutorul dispozitivului de tăiere a suportului ţevii REHAU.
6. Racordarea unui capăt al ţevii REHAU la distribuitorul REHAU.
7. Pozarea ţevii REHAU în nuturile de ghidare ale plăcilor sistemului.
8. Racordarea celuilat capăt al ţevii REHAU la distribuitorul REHAU.
9. Dacă este cazul, îmbinările cu manşon alunecător se vor introduce prin apăsare în zona plăcilor de deviere REHAU strâns lipite de muchia superioară a plăcii de deviere sau se vor aşeza în zona plăcilor de pozare REHAU prin dezbinarea plăcii conductoare termic cu ajutorul unui dispozitiv de retezare a metalelor.
10. Folia de acoperire REHAU se va aşeza peste ţeava REHAU.
11. Folia de acoperire REHAU respectiv folia împotriva umidităţii se va lipi cu ajutorul postamentului benzii perimetrale.

Exemplu de pozare pentru sistemul REHAU uscat de incalzire in pardoseala.

1 Placă de pozare REHAU VA 12,5
2 Placă de pozare REHAU VA 25
3 Placă de deviere REHAU VA 12,5
4 Placă de deviere REHAU VA 2,5
5 Placă REHAU de trecere
6 Placă de umpelre REHAU


1 Tencuială interiora
2 Plintă
3 Bandă perimetrală REHAU
4 Dale de piatră natur sau sintetice
5 Pat de mortar
6 Şapă conf. DIN 18560
7 Tablă conductoare termic, caşerată la poziţia 9
8 Ţeavă RAUTHERM S
9 Placă de pozare REHAU din PS
10 Izolaţie termică şi fonică
11 Izolaţie împotriva umezelii (conf. DIN EN 18195)
12 Planşeu portant
13 SolCurs Valutar BNR


Catalog Firma Constructii reclama gratuita
Director Web


1.Credeţi că pretul energiei electrice si a gazelor naturale va creste cu peste 10% anul acesta?

DA (11 | 69%)
NU (2 | 12%)

2.Consideraţi că valorificarea energiei gratuite a soarelui sau a vântului ar fi o solutie mai ieftină?

DA (8 | 57%)
NU (2 | 14%)

3.Va-ţi gândit că valorificarea energiei solare sau eoliene ar putea fi cea mai avantajoasă soluţie pentru dvs.?

DA (16 | 73%)
NU (2 | 9%)

4.Ce stiti despre costurile unui sistem de producere a energiei alternative gratuite?

Au cost ridicat (6 | 32%)
NU STIU / NU CUNOSC (5 | 26%)

5. Dacă vi s-ar oferi un pachet care să fie amortizat în 5-8 ani cu o durată de funcţionare peste 25 ani ce aţi spune?

6. Sti-ti că factura dumneavoastră la intreţinere poate fi diminuată cu până la 90% din valoare?

DA (5 | 41%)
NU (2 | 17%)

7. Stia-ţi că o izolare bună a casei reduce cheltuiala cu incălzirea cu 60-70% in raport cu una neizolată. Va-ţi gandit vreo clipă să faceţi ceva pentru a vă izola locuinta?

DA, am izolat-o (8 | 73%)
NU ( | 0%)

8. Incălzirea in pardosea imbunatateste mult confortul si duce economia la fatură la 80% dacă e combinată cu o pompă de căldură. Crezi că pentru casa ta ar fi benefică?

DA (6 | 67%)
NU (0 | 0%)
NU STIU / NU CUNOSC (3 | 33%)

9.Dacă la toate acestea se adaugă un sistem de ventilaţie controlată cu recuperare de căldură te poţi lăuda cu un confort exceptional şi o factură diminuată cu 90%. Tu ti-ai propus să aplici locuintei tale vre una din aceste oportunităţi?

NU STIU / NU CUNOSC (3 | 28%)

10. Ai fi interesat de o firmă care să efectuieze o analiză a locuintei tale si să-ţi ofere o soluţie integrată pe care să o realizeze pas cu pas pe măsura posibilităţilor tale? Astfel încât să nu fi nevoit a lua credite la care să plătesti dobânzi mai mar

DA (4 | 100%)
NU (0 | 0%)

11. Pentru executarea unor astfel de lucrări, ai dori o firmă mare de renume care să execute ireprosabil proiectul aplicând propia tehnologie sau ai prefera o firmă mai mică care să se muleze pe nevoile şi dorinţele tale fără a abdica de la calitate şi ca

12. Pentru a realiza dezideratul unei facturi lunare apropiate de zero consideraţi necesar a apela la o consiliere bazată pe studiu de caz, sau consideraţi că ştiţi destul în domeniu pentru a vă descurca şi singur?

13. A-ţi avea încredere să apelaţi la Casa Viitorului, pentru o problemă punctuală sau pentru o solutie integrată personalizată?

DA (7 | 64%)
NU (0 | 0%)
NU STIU / NU CUNOSC (4 | 36%)
Notă: Informaţiile furnizate pe acest site pot fi furnizate de către terţe părţi. Proprietarii şi operatorii de pe acest site nu garanteaza acuratetea, integritatea, şi respectarea de conţinut de pe acest site. Un astfel de conţinut nu este şi nu se consideră consultanţă fiscală, juridică, financiară, sau altele, şi vă încurajăm să confirmaţi exactitatea conţinutului. Utilizarea este pe propriul risc, şi de utilizare a acestui site va fi considerată acceptarea de mai sus.
----------------------------------------------------------------------------------
Note: The information provided on this site may be provided by third parties. The owners and operators of this site do not guarantee the accuracy, completeness, and compliance of the content on this site. Such content is not and shall not be deemed tax, legal, financial, or other advice, and we encourage you to confirm the accuracy of the content. Use is at your own risk, and use of this site shall be deemed acceptance of the above.
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one